Pulpeciki w sosie , prosto, szybko i smacznie.
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- cebulka
- przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek]
- marchewka
- 1/2 szkl. śmietany
- listek,ziele
- sól, pieprz
- koper
Do mięsa dodać jajko,dodać także przyprawy, posiekaną cebulkę i wymieszać. Formować małe pulpeciki. W garnku zagotować wodę , dodać pokrojoną marchew i przyprawy.Do gotującej się wody wrzucać pulpeciki i gotować około 20 minut.Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu około 5 minut.Na koniec dodać posiekany koperek.
Czyli wszystko gotować w tej samej wodzie? Pytam, bo chciałbym sobie dziś zrobić na obiad, a do tej pory spotykałem się z przepisami, w których pulpeciki przekładało się na patelnię i tak tworzyło sos.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ze dopiero odpowiadam.Można i podsmażyć i potem wrzucić do gotującej się wody.
UsuńTutaj jest więcej różnych przepisów.
Usuńhttp://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/search/label/Pulpety