Mufinki z budyniem i truskawkami

Córka gotowała sobie budyń..no i w garnuszku troszkę zostało..mhm..no i co z nim zrobić? ano , mufinki..Pomysł na takie mufinki podpatrzyłam u Marzenki..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia  jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić.
  • 250 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  100 g oleju
  • 2 jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 30 g mleka
  • dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek]
  • budyń waniliowy + 250 ml mleka + 1 łyżka cukru 
Do garnka wlać 200 ml mleka i zagotować z łyżką cukru, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić.Jajka z cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko oraz olej. Na koniec wsypać łyżką mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Do foremek na muffinki nakładać po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz pokrojone truskawki. Warstwę budyniu z owocami przykryć łyżeczką ciasta i wyrównać. Muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30-35 minut.Wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Siedemnasta Truskawka

Komentarze

  1. Wow, niesamowite te mufinki są. Z chęcia je przyrządze może jutro, czuję, że będą tak dobre jak wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.