- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g oleju
- 2 jajka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 30 g mleka
- dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek]
- budyń waniliowy + 250 ml mleka + 1 łyżka cukru
Do garnka wlać 200 ml mleka i zagotować z łyżką cukru, w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Gotowy budyń wystudzić.Jajka z cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko oraz olej. Na koniec wsypać łyżką mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę. Do foremek na muffinki nakładać po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz pokrojone truskawki. Warstwę budyniu z owocami przykryć łyżeczką ciasta i wyrównać. Muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30-35 minut.Wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Wow, niesamowite te mufinki są. Z chęcia je przyrządze może jutro, czuję, że będą tak dobre jak wyglądają :D
OdpowiedzUsuń