Przejdź do głównej zawartości
Zupa ogórkowo-kalafiorowa
Kolejna zupka..tym razem ogórkowa z dodatkiem kalafiora..
- bulion
- 1-2 marchewki
- kilka ziemniaków
- kawałek kalafiora
- kilka ogórków kiszonych
- śmietana 18%
- koperek
- sól, pieprz
- listek, ziele
Marchew obrać i pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,kalafiora podzielić na różyczki.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą półtwarde różyczki kalafiora.Pod koniec dodać starte ogórki,gotować do miękkości. Dodać śmietanę,doprawić do smaku.
Idealna zupka na pierwsze danie dla moich domowych łasuchów kiedy na drugie są naleśniki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzień dobry. Dzisiaj wymysliłam sobie zupę kalafiorowo-ogórkową i pomyślałam, że pewnie nikt takiej nie robił, a wtedy trafiłam na ten przepis:)) Super, dzieki i pozdrawiam. Niech żyje kreatywność.
OdpowiedzUsuń