Przejdź do głównej zawartości
Dawno nie robiłam takiego swojskiego makaronu,no i zrobiłam.Jedna porcja taki cieńszy , a druga porcja troszkę grubszy.Oczywiście, można zrobić taki jak nam pasuje.Przepis gdzieś z netu-pierwszy raz chłodziłam ciasto w lodówce.
- 200 g mąki tortowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- woda [ ewentualnie]
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Odstawić do lodówki na około godzinę.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu.
Makaron gotować w lekko osolonym wrzątku przez około 4-5 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Uwielbiam taki makaron, babcia zawsze robiła go na święta :)
OdpowiedzUsuń