Zupa z młodej kapusty z rabarbarem


Pyszna zupka z młodej kapustki..gdzieś w necie wyczytałam o dodatku rabarbaru do takiej zupki..no i oczywiście polecam.
  • kawałek młodej kapusty
  • bulion warzywny ewentualnie woda
  • kilka ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka masła
  • sól,pieprz
  • domowa vegeta
  • listek, ziele
  • mielony kminek
  • opcjonalnie: kilka kropel soku z cytryny
  • śmietana
  • koper
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka , zalać wodą lub bulionem . Dodać przyprawy i zagotować. Kapustę oczyścić, poszatkować, dodać  do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Rabarbar obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy , dodać także masło i gotować jeszcze 5 minut. Wlać śmietankę zagotować, doprawić w razie potrzeby.


Komentarze