Maj zaczynamy zupą majówką..pyszna zupka wg przepisu Moniki [ klik]..u mnie z małymi zmianami..polecam zupkę , bo jest pyszna...U mnie zawsze wszystko jest na oko, nie mierzę ilości wody, nie ważę itp.
- 2 l wody
- 4 duże pomidory
- 1 mała papryczka chili [ u mnie suszona]
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 cukinia [ u mnie ogórek zielony]
- kawałek zielonej i czerwonej papryki
- 20 dag białej kiełbasy
- 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka]
- natka pietruszki
- jogurt typu „grecki”
- 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ]
- mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami
- sól, pieprz cayenne
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 liście laurowe
- kolendra
- majeranek
- przetarty kminek – opcjonalnie
- ostra papryka – opcjonalnie
Mięso pokroić w kostkę., dodać mieszankę suszonych warzyw i gotować około 30 min [ u mnie krócej, bo miałam pierś z kurczaka] w 2 l wody.Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa oraz resztę przypraw[pomidory wcześniej należy sparzyć, obrać ze skórki]. Gotować wszystko do miękkości.W drugim garnku ugotować białą, surową kiełbasę. Po około 20 min kiełbasę wyjąć pokroić w kostkę. Wodę po tej kiełbasie przelać przez sitko i wlać do garnka z zupą.Na koniec gotowania zupki dodać musztardę oraz jogurt grecki.Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
(Jeśli papryczka chilli będzie bardzo ostra, należy dodać jej tylko pół oraz zrezygnować z dodawania ostrej papryki w proszku).
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.