- 2 szkl. mleka
- 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem pudrem,z dżemem, bitą śmietaną, karmelem, owocami itd.
Uwielbiam gofry - to smak mojego dzieciństwa i choć i tak nikt nie zrobi lepszych od babci, to i tak lubie często je robić.
OdpowiedzUsuńMam podobnie jak Natalia, pamiętam jak moja mama robiła dla mnie i rodzeństwa gofry. Miała wysłużoną gofrownicę dezala i jak się nie mylę nadal ja ma i działa. Zwykle po niedzielnym obiedzie je jadaliśmy.
OdpowiedzUsuń