- skrzydełka, udka lub porcje rosołowe
- kilka pieczarek
- 2 marchewki
- 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
- 1 por [biała część]
- sól, domowa wegeta
- liście laurowe
- ziele angielskie
- koperek
- makaron
Marchewkę obrać, cebulę opalić, kurczaka umyć, Pieczarki zetrzeć na tarce.Wszystkie składniki [oprócz makaronu] umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia , a potem gotować na małym ogniu.W trakcie gotowania zbierać "szumowiny" .Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.W drugim garnku ugotować makaron.Do talerzy nakładać ugotowany makaron i zalać rosołem, posypać koperkiem.
Ciekawa jestem, jak taki rosołek smakuje. Gdzieś kiedyś widziałam, że chyba nosi nazwę królewski.
OdpowiedzUsuń