Gołąbki z kapusty włoskiej


No i zapomniałam pstryknąć fotkę z ugotowanych gołąbków..
Chyba pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę -klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się w wolnowarze,ale można ugotować je tradycyjnie w garnku.Ja gołąbki zrobiłam późnym wieczorem, a w nocy się gotowały , rano przestawiłam wolnowar na podgrzewanie, poszłam do pracy, a mąż miał obiadek praktycznie gotowy .
  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 10 dkg ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka, wegeta
  • koncentrat pomidorowy
  • listek, ziele
  • marchewka ,kawałek pora
  • śmietana
Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż, przyprawy [ ja dodałam jeszcze troszkę posiekanej kapusty]i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę , pora, listek ,ziele i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym [ ja zapomniałam o wymieszaniu i koncentrat dodałam osobno] .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę .


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.