Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami


Mężowi i jednej córce robiłam schabowe..a, że ja i druga córka nie jemy smażonego, a jemy zupki -zrobiłam kilka zrazów gotowanych..no, a potem jeszcze ugotowałam na tym wywarze ze zrazów zupkę chrzanową..tak więc dla odmiany zupka chrzanowa zamiast z białą kiełbasą była ze zrazami..jajko też oczywiście było..
Zrazy
  • kilka plastrów polędwicy wieprzowej
  • marchewka gotowana
  • boczek gotowany
  • ogórek kiszony
  • domowa vegeta
  • susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna
  • listek, ziele
  • sól
  • koperek
Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów.
Zupa [ ilość składników wedle gustu]
  • ziemniaki
  • chrzan ze słoiczka 
  • 1 żółtko
  • śmietana 
  • jajka gotowane
Do gotujących się, prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków.Pod koniec dodać chrzan oraz żółtko wymieszane ze śmietaną, doprawić w razie potrzeby.


Komentarze