- 2 szkl.mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- kilka łyżek wody
- lubczyk suszony
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka . troszkę wody i szczyptę soli i lubczyk.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać jeszcze odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu.Gotować w osolonej wodzie.Po ugotowaniu odcedzić, przelać zimną wodą i wykorzystać np.do rosołku, zupy pomidorowej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.