Chałka drożdżowa z kruszonką


Dawno nic nie piekłam ..na niedzielę miałam zrobić też drożdżowy wypiek..ale jakoś czasu zabrakło..dziś zrobiłam 2 chałki..tak na szybko....U mnie tak czasem bywa, że jak zacznę coś robić, to zawsze ktoś lub coś mi przeszkodzi..ale i tak jak na robione w ekspresowym tempie nie wyszło tak źle.
Można zrobić jedną większą ,dwie lub nawet 3 mniejsze chałki-wszystko według własnych potrzeb.
  • 25 g drożdży
  • około  1 szkl.mleka  
  • 10 dkg cukru 
  • 50 dkg mąki 
  • 1 jajko
  • 25 g masła
kruszonka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
Składniki ciasta wymieszać w misce, zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny.Następnie podzielić ciasto na 6 kawałków. Z każdego kawałka utoczyć wałek i zapleść z nich 2 warkocze.(1 warkocz z 3 wałeczków).Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia.Chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypać kruszonką.Piec w  temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.


Komentarze

  1. Czy z tego przepisu wychodzą 2 chałki czy jedna ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam dwie,tak jak jest w opisie i na zdjęciach. Można także zrobić jedną taką dużą .można nawet i trzy- wtedy będą mniejsze.

      Usuń
  2. Poprawilam wstęp,dodając to że można zrobić tyle chalek ile się chce.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taką domową chałkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna chałka:)
    Zapraszam na moją chałkę:
    http://malinowachmurka.blog.pl/2017/09/20/chalka/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.