- około 3o dkg mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól, pieprz
- cebula
- czosnek niedźwiedzi, majeranek
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka ziemniaków
- listek ,ziele
- śmietana
- ocet, sok z cytryny lub około 1 szkl.wody po ogórkach kiszonych
- opcjonalnie kasza manna ,kuskus lub płatki owsiane do zagęszczenia zupy
- koperek
Do mięsa dodać jajko, pokrojoną cebulę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i formować małe klopsiki .Do garnka wlać wodę, dodać listek i ziele i zagotować.Do gotującej się wody wkładać klopsiki.Po kilku minutach dodać startą na tarce lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować do miękkości ziemniaków, następnie dodać ocet, sok z cytryny lub sok z domowych ogórkach kiszonych, na koniec dodać śmietanę.
Zupkę można zagęścić kaszą manną, kuskusem, lub płatkami owsianymi .
Zupkę można zagęścić kaszą manną, kuskusem, lub płatkami owsianymi .
:)
OdpowiedzUsuń