- 0,5 kg mąki pszennej
- 6 dkg cukru
- szczypta soli
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 5 dkg drożdży świeżych
- 1 cukier waniliowy
- 4,5 dkg masła
- dżem lub marmolada
Mąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz.Tak przygotowane ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć formując rogal. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 200°C około 15 min (aż się zezłocą ).
Niby proste i klasyczne, a rewelacyjne :) Palce lizać!
OdpowiedzUsuń