Chrusty drożdżowe

Tym razem zapraszam na chruściki , przepis znaleziony tutaj
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szkl. letniego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 jajka
  • 5 dag roztopionej, ostudzonej margaryny lub 50 ml oleju rzepakowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Z drożdży, 1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn.Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić .Do mąki dodać roztopioną margarynę lub olej, wbić jajka, dodać rozczyn, resztę cukru.Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką. Po tym czasie, ciasto rozwałkować. Nożem pokroić w paski o szerokości ok 4 cm i długości ok 8-10 cm. Na środku każdy kawałek przeciąć, wywinąć ciasto. W rondlu rozgrzać olej, wkładać ciasto po kilka sztuk , smażyć na rumiano w obu stron (ok minuty z każdej strony). Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.