Pyszna drożdżowa chałka z masą makową..chałka rosła jak szalona..i wyszła chała, w sumie to moja wina, bo zrobiłam jedną chałkę zamiast dwóch.
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka[ dałam ciut więcej]
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- masa makowa
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałek żółtkiem , posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam drożdżowe chałki, ale nigdy nie jadłam z makiem. Teraz dzięki Twojemu przepisowi będę mogła sama upiec taką chałkę, a nawet dwie, bo jednak nie odważę się z takiej porcji zrobić jednej buły chały :D już widzę oczami wyobraźni jak mi ciasto drożdżowe zalewa piekarnik :D
OdpowiedzUsuńU mnie tak chyba z pośpiechu zrobiłam jedną, a potem pomyślałam, że to niezbyt dobry pomysł,ale mąż był zadowolony z takiej chały hihi..
Usuń