Przejdź do głównej zawartości
Miałam mięso drobiowe , takie ścinki z udek...i nie miałam pomysłu co z tego zrobić..ale u Iwonki podpatrzyłam przepis na pieczeń drobiową ...no i tak oto u mnie też była pieczeń..u mnie co prawda bez szynki, pietruszki i inne przyprawy i jak zawsze na oko,ale wyszło pysznie.Pieczeń można podać na ciepło lub na zimno.
- 1 kg mięsa drobiowego
- 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam]
- 2 jajka
- 1 szkl. śmietany 30%
- ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam]
- sól, pieprz
- przyprawa do gyrosa
- zioła prowansalskie
Mięso z kurczaka skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ], szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie dodać jajka, śmietanę i ewentualnie posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ( masa jest luźna) . Mniejszą foremkę do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia[ u mnie foremka z folii aluminiowej bez papieru ] i napełnić masą mięsną.Piec w temp. 200 st około 60-70 minut.
Pyszne wyszło. Idealne na kanapki, bo na zimno smakuje nam jednak bardziej, niż w wersji na ciepło:) Zdecydowanie będę powtarzać:)
OdpowiedzUsuń