wtorek, 3 stycznia 2017

Pieczeń drobiowa


Miałam mięso drobiowe , takie ścinki z udek...i nie miałam pomysłu co z tego zrobić..ale u Iwonki podpatrzyłam przepis na pieczeń drobiową ...no i tak oto u mnie też była pieczeń..u mnie co prawda bez szynki, pietruszki i inne przyprawy i jak zawsze na oko,ale wyszło pysznie.Pieczeń można podać na ciepło lub na zimno.
  • 1 kg mięsa drobiowego
  • 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam]
  • 2 jajka
  • 1 szkl. śmietany 30%
  • ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam]
  • sól, pieprz
  • przyprawa do  gyrosa 
  • zioła prowansalskie
Mięso z kurczaka skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ], szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie dodać jajka, śmietanę i ewentualnie posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ( masa jest luźna) . Mniejszą foremkę do wypieku keksa wyłożyć papierem do pieczenia[ u mnie foremka z folii aluminiowej  bez papieru ] i napełnić masą mięsną.Piec w temp. 200 st około 60-70 minut.


1 komentarz :

  1. Pyszne wyszło. Idealne na kanapki, bo na zimno smakuje nam jednak bardziej, niż w wersji na ciepło:) Zdecydowanie będę powtarzać:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.