Pączki jogurtowe

    Kolejna karnawałowa słodka propozycja..takie pączuszki szybko się robi i jeszcze szybciej zjada..u mnie co prawda nie wyszły tak piękne jak tutaj,ale mimo to pyszne były. Pączki są bez drożdży ,a na proszku do pieczenia.
  • 2 jaja średniej wielkości
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam]
  • 1 łyżka rumu
  • olej do smażenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.Rozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało.Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe.


Komentarze