Przejdź do głównej zawartości
Kolejna karnawałowa słodka propozycja..takie pączuszki szybko się robi i jeszcze szybciej zjada..u mnie co prawda nie wyszły tak piękne jak tutaj,ale mimo to pyszne były. Pączki są bez drożdży ,a na proszku do pieczenia.
- 2 jaja średniej wielkości
- 180 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki drobnego cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam]
- 1 łyżka rumu
- olej do smażenia
Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.Rozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało.Usmażone pączki osączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.