Kkwabaegi

Karnawał chyba najwyższy czas zacząć..a jak karnawał to oczywiście pączki i inne smażone smakołyki.Na początek pączki koreańskie,bardzo smaczne,przepis podpatrzony tutaj, a tutaj możecie obejrzeć dokładnie jak robi się takie koreańskie pączki.Nic nie zrozumiałam co mówi ta urocza pani, ale pokazane jest wszystko bardzo dokładnie.Spodobał mi się sposób dzielenia ciasta i swoje podzieliłam aż na 32 części ,więc moich pączków było więcej ,ale za to mniejsze. 
  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 2 łyżki masła (około 50 g)
  • 7 g suszonych drożdży lub 21 g świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
Dodatkowo
  • 3 – 4 łyżki cukru białego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciepłe mleko połączyć z cukrem, masłem  i wsypać drożdże. Gdy ciasto ruszy dodać jajko. W misce umieścić przesianą mąkę, sól i dodać zaczyn.Wyrobić ciasto i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ugnieść i raz jeszcze pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 16 porcji [ u mnie 32 ] i formować z nich wałeczki, które następnie skręcać (jeden koniec rolować w dół, przeciwny w górę) i skleić. Zawijaski odłożyć do wyrośnięcia.Gdy się napuszą przewrócić na druga stronę i znów odczekać jeszcze 15 minut. Gotowe pączki smażymy na rozgrzanym oleju.Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Obtoczyć lub posypać cynamonową posypką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.