- ok. 1 kg okruchów z ciast, herbatniki
- 25 dkg bakalii: pokrojone drobno orzechy, rodzynki, śliwki, wiórki kokosowe
- 3/4 szkl. mleka
- 3-4 łyżki mleka w proszku
- 10 dkg czekolady rozpuszczonej [ nie dałam]
- 3-4 łyżki kakao
- mały słoiczek (ok 20 dkg) powideł śliwkowych
- 15 dkg masła
- ok.100 ml rumu/wódki
- kilka kropel aromatu rumowego
- ewentualnie: 1/3-1/2 szkl. cukru,gdyby ciasta były mało słodkie
- herbatniki/biszkopty do wyłożenia formy
- 50g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki
Ciasto i ciastka pokruszyć.Masło,czekoladę, kakao, mleko, (ewentualny cukier) rozpuścić w garnuszku.Ostudzić i wlać do okruchów ciasta.Wymieszać , dodając również powidła, bakalie, alkohol. W razie potrzeby zwiększyć ilość bakalii/ciastek lub dodać odrobinę mleka bądź rozpuszczonego masła.Blaszkę wyłożyć herbatnikami, a na nie masę bajaderkową. Całość ucisnąć i wyrównać.Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance i posmarować po wierzchu ciasta i dowolnie udekorować. Odstawić do przestudzenia a następnie do lodówki na kilka godzin.
No to mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń