- 1/2 świńskiego łba
- ok. 10 dag skórek wieprzowych
- ok. 25 dag słoniny
- serce, płucka, ozorek
- czosnek( 2-3 ząbki)
- sól
- majeranek
- kolendra zgnieciona
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa mielona
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwilę jeszcze pogotować.Przelać do słoiczków.Słoiczki zamknąć i zawekować.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.