Salceson ..w słoiczku

Przepisy na salceson domowy już są na blogu..ale wstawię post dla przypomnienia ..no i tym razem zrobiłam w słoiczku..prawdę mówiąc to mąż zrobił ..ja tylko przełożyłam w słoiczki i słoiczki dla pewności zawekowałam..
  • 1/2 świńskiego łba
  • ok. 10 dag skórek wieprzowych
  • ok. 25 dag słoniny
  • serce, płucka, ozorek
przyprawy do smaku:
  • czosnek( 2-3 ząbki)
  • sól
  • majeranek
  • kolendra zgnieciona
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki i resztę dodatków. Zalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić i pokroić.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku.Chwilę jeszcze pogotować.Przelać do słoiczków.Słoiczki zamknąć i zawekować.

Komentarze