Przejdź do głównej zawartości
Kurczak pieczony z pieczarkami i ziemniakami
Szybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone..Nawet zdjęcia końcowego nie udało się zrobić porządnego, więc zdjęcie jest jakie jest..Ja kurczaka podsmażam, a ziemniaczki lekko podgotuję i wtedy krócej to wszystko się piecze.
- 1,5 kg ramion z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- ziemniaki
- marchewka
- 3 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- przyprawa do kurczaka
- sól
- koperek
Musztardę wymieszać z miodem i przyprawami.Do tej mieszanki włożyć kurczaka i całość wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 0,5 godziny lub nawet na całą noc.Ziemniaki obrać, pokroić i gotować kilka minut [ szybciej wtedy się upieką ].Następnie kurczaka podsmażyć, przełożyć na blaszkę.Cebulę, marchewkę i pieczarki pokroić, lekko podsmażyć i dodać do kurczaka.Dodać także lekko podgotowane i odcedzone ziemniaki.Wymieszać, piec aż, mięso i ziemniaki będą miękkie.
apetyczne !!!!! mniam mniam :D
OdpowiedzUsuń