Na zdjęciu krokiety już zamrożone...najpierw pojedynczo ułożyłam , aby nie dotykały siebie, a potem już zamrożone zapakowałam w torebkę i ponownie włożyłam do zamrażarki.
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml gazowanej wody mineralnej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta sody oczyszczonej
- 60 dkg pieczarek
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka
- 2 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na osobnej patelni, na ostrym ogniu na łyżce oleju by ewentualny płyn wyparował.Posolić, popieprzyć, wymieszać z cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w rulonik. Panierować w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć na oleju z każdej strony.
mniam ;)
OdpowiedzUsuńBożenko pyszne krokiety :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń