Kalerosse

Kalerosse™ ..cóż to takiego ?  przytoczę kilka słów na temat tego warzywa..Kalerosse to nowe warzywo stanowiące naturalne połączenie jarmużu i brukselki. Inspiracją do jego stworzenia była chęć opracowania warzywa, które odznaczałoby się uniwersalnością, łatwością przyrządzania oraz atrakcyjnym wyglądem. W wyniku tego powstał całkowicie nowy produkt o fantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu.W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse™ nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo. 


U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie było..
  • 250 g Kalerosse™
  • 25 g masła
  • sól i pieprz do przyprawienia 

 Kalerosse™ umyć i osuszyć. Wrzucić do lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez 3-4 minuty, aż zmiękną,przełożyć na durszlak i osączyć.Następnie wyłożyć do miski i dodać masło, doprawić do smaku. 


Komentarze

  1. Bardzo intrygujące warzywko - z chęcią bym spróbowała :) Gdzie je tylko dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm..szczerze mówiąc ja w sklepach nie widziałam , ale ja mieszkam w małej miejscowości.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.