Pomysł na ciasto naleśnikowe z dodatkiem sody znalazłam tutaj ..robiłam takie pierwszy raz i jestem zadowolona, chociaż musiałam dolać troszkę więcej wody i mleka, bo ciasto było gęste, ale to pewnie zależy od mąki.Takie usmażone naleśniki można wykorzystać do naleśników na słodko, wytrawnie, do krokietów.
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml gazowanej wody mineralnej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- szczypta sody oczyszczonej
Po co szpikujesz sodą.?
OdpowiedzUsuńSzczypta sody to nie jest szpikowanie...jej wcale nie czuć.Nikogo nie zmuszam do dodawania sody, ja po prostu podzieliłam się przepisem znalezionym w sieci i wypróbowanym przeze mnie.
Usuń