Przejdź do głównej zawartości
Babka herbaciana z rodzynkami
Babka herbaciana zrobiona z okazji dnia herbaty...Babeczka z dodatkiem dużej ilości rodzynek namoczonych wcześniej w gorącej herbacie..Prosto, szybko i smacznie..wg oryginalnego przepisu na wierzchu babki był lukier,,ale ja już nie miałam czasu na robienie lukru i posypałam cukrem pudrem..Przepis pochodzi z książki Słodki Świat Kasi.
- 100 g margaryny
- 1/2 szkl.cukru
- 2 żółka
- 1,5 szkl.mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej [ zapomniałam dodać]
- 2 torebki herbaty
- 1 szkl.rodzynek
Herbatę zaparzyć w 1 szklance wrzątku.Dodać rodzynki i odstawić na 20 minut.Następnie rodzynki odcedzić, oprószyć 1 łyżką mąki.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i skórką z cytryny.Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po 1 jednym żółtku.Dodać mąkę, zimną herbatę [3/4 szklanki] oraz rodzynki.Całość dokładnie wymieszać łyżką i przełożyć do foremki.Piec na nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Proszę poprawić ilość cukru! Pozdrawiam! Katarzyna
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi.już poprawilam.Pozdrawiam również.
OdpowiedzUsuń