Przejdź do głównej zawartości
Rożki cappucino -orzechowo-migdałowe
Mini rożki ...troszkę koślawe, ale smaczne...ja z części ciasta formowałam wałeczki, a z części ciasta zrobiłam rożki ze specjalnej blaszki..Przepis gdzieś z netu.
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych orzechów
- 180 g masła
- 4 łyżki cappuccino w proszku
- 50 ml gorącej wody
- szczypta soli
Cappuccino wymieszać z 50 ml gorącej wody,ostudzić. Mąkę wymieszać z orzechami, migdałami, solą i cukrem. Dodać zimne masła i posiekać. Dodać ostudzone cappuccino i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię np. Gosia i schłodzić w lodówce przez ok. 1-2 godz.Z ciasta formować wałeczki o grubości ok. 1 cm i długości 6 cm ze spiczastymi końcami Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia np.Gosia nadając ciastkom kształt rożków.Kawałeczki ciasta można także umieścić w specjalnej blaszce do rożków. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 8-10 min. Ostudzone można ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Bożenko świetny pomysł na rożki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń