Przejdź do głównej zawartości
Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany
Pierogów u mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj.
- 4 szkl.mąki
- 2 duże jajka
- 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szkl. letniej lub gorącej wody
- dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami]
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać śmietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto.Przykryć,odstawić na około 10 - 15 minut.
Następnie podzielić ciasto na 4 części. 3 z nich nakryć wilgotną ściereczką, a 4 część rozwałkować dość cienko . Wycinać kółka, nakładać nadzienie, sklejać .Tak samo postąpić z resztą ciasta.Pierogi gotować w osolonym wrzątku, podawać polane zeszkloną cebulką.
apetyczne ;)
OdpowiedzUsuń