Ciasto miodowe przekładane masą budyniową

Smaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej.
Placki miodowe
  • 3 szkl.mąki
  • 1 szkl.miodu
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
Krem budyniowy:
  • 0,5 l  mleka
  • 200 g  masła
  • 0,5 szkl.cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo 
  • dżem [ niekoniecznie]
  • polewa
  • dekoracja 
Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni.
 Odlać niepełną szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.Gorącą masą przekładać upieczone placki miodowe.U mnie na jednym placki jest dżem, ale to niekoniecznie.Przełożone placki polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić na kilka godzin, a najl ,aby placki zmiękły od masy budyniowej.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie :)

    Buziaczki! ♥
    Zapraszam do nas 😍
    Świat oczami dwóch pokoleń

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takiego ciasta herbata lub kawa na dobrej wodzie pasuje idealnie. My mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją i każda herbata jest zrobiona na tej zdrowej wodzie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.