Tamagoyaki


Święto jajka trzeba uczcić haha..tak więc jest omlet...troszkę inaczej niż tradycyjny omlet...bo w sumie to omlet japoński..pomysł na taki omlet znalazłam w necie...składniki omletu to jajka , mleko i przyprawy...można także dodać drobno pokrojoną wędlinkę, cebulkę a nawet marchewkę itp.Taki omlet robi się dość prosto i szybko..możecie zobaczyć filmik np.tutaj.
  • 3 jajka
  • 2 -3 łyżeczki zimnego mleka
  • sól , pieprz
  • szczypiorek, koperek
  • odrobina oleju do smarowania
Jajka roztrzepać z  zimnym mlekiem, dodać posiekany szczypiorek lub koperek.Doprawić. Rozgrzać patelnię do naleśników , a najlepiej patelnię o kwadratowym kształcie.Delikatnie posmarować olejem, wlać porcję masy jajecznej. Rozprowadzić kolistym ruchem po dnie patelni.Smażyć aż masa jajeczna się zetnie.Następnie ściętą masę zrolować najlepiej drewnianą łopatką do jednego  brzegu. W puste miejsce na patelni wlać nową porcję masy jajecznej i smażyć, aż się zetnie. Ponownie rolować omlet zwijając go tym razem w drugą stronę. Robić tak długo aż masa jajeczna się wyczerpie.Usmażony omlet kroić po skosie na mniejsze kawałki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.