- 150 g białego serka
- 300 g mąki pszennej/orkiszowej
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 60 g cukru
- 50 g rodzynek [ nie dałam]
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płatki migdałowe na posypkę
Mokre składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Spleść warkocz,lekko spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.
Takiej chałki nie znałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Bożenko, koniecznie muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuń