Szybka chałka na proszku do pieczenia

Chałka ..ale nie drożdżowa, tylko na proszku do pieczenia.taką chałkę robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej zjada...u mnie zjedzona prawie od razu zaraz po upieczeniu.Pomysł na taką chałkę znalazłam tutaj.
  • 150 g białego serka 
  • 300 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 60 g cukru
  • 50 g rodzynek [ nie dałam]
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • płatki migdałowe na posypkę
Mokre składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Spleść warkocz,lekko spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.