Klopsiki w sosie

Klopsiki w sosie..mniam..polecam.
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • sól, pieprz, majeranek, wegeta
  • mąka do obtaczania
  • oliwa do smażenia
sos:
  • około 1l bulionu
  • susz warzywny
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki  musztardy lub chrzanu
  • koperek
Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy i dokładnie wymieszać. Następnie formować kulki, obtaczać je w mące i obsmażyć  z każdej strony na rumiano.Bulion z suszem doprowadzić do wrzenia , do gotującego się wrzucić usmażone  pulpety i gotować około 15 minut.Śmietankę wymieszać  z mąką i musztardą/ chrzanem.Wlać  kilka łyżek wrzącego bulionu, a następnie wlać do bulionu z klopsikami.Gotować jeszcze około 5 minut.W razie potrzeby doprawić.

Komentarze