- 50 dkg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułeczka
- sól, pieprz, majeranek, wegeta
- mąka do obtaczania
- oliwa do smażenia
- około 1l bulionu
- susz warzywny
- 1/2 szkl. słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki musztardy lub chrzanu
- koperek
Do mięsa dodać posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułeczkę,przyprawy i dokładnie wymieszać. Następnie formować kulki, obtaczać je w mące i obsmażyć z każdej strony na rumiano.Bulion z suszem doprowadzić do wrzenia , do gotującego się wrzucić usmażone pulpety i gotować około 15 minut.Śmietankę wymieszać z mąką i musztardą/ chrzanem.Wlać kilka łyżek wrzącego bulionu, a następnie wlać do bulionu z klopsikami.Gotować jeszcze około 5 minut.W razie potrzeby doprawić.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.