Farszynki z kapuchą kiszoną

Farszynki to typowo mazurska potrawa..szczerze mówiąc robiłam ją pierwszy raz, a mieszkam na Mazurach...Farszynki to nic innego jak coś a la krokiety z gotowanych ziemniaków..farsz do krokietów może w sumie być dowolny, u mnie kapustka kiszona, akurat miałam troszkę i nie wiedziałam co z nią zrobić..i przydała się do nadzienia...zresztą ziemniaki też miałam już ugotowane wcześniej-zostały z obiadu ..i farszynki szybko były zrobione.
  • 90 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ]
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony.

Komentarze

  1. uwielbiam kotlety na bazie ziemniaków.
    pyszny pomysł na obiad :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta kiszona? jestem fanką, wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.