Przejdź do głównej zawartości
Pyszne drożdżówki..z twarogiem..w sumie można dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki..ale wiadomo każdy może robić wg siebie ..
CIASTO
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 85 g cukru
- 70 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 230 ml mleka
- 1 średnie jajko
- szczypta soli
NADZIENIE
- 250 g białego twarogu, półtłustego
- 1 żółtko jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku [ u mnie malinowy]
- 2-3 łyżki cukru [ wg własnego smaku]
Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Drożdże rozetrzeć w kubku dosypując 2 łyżki mieszanki mącznej i połowę lekko podgrzanego mleka.Odstawić na 10 minut,następnie wlać go do miski z mąką. Dodać resztę mleka, jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać je kilka minut,następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiać ciasto dalej przez ok. 15 minut aż stało się gładkie i elastyczne.Przykryć o zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, budyń i cukier.Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto lekko odgazować. .Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.
Wyglądają przepięknie! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń