Chleb żytni na drożdżach

Chleb upieczony w domu smakuje najlepiej...to chyba każdy wie...ja piekę od czasu do czasu..a wtedy zajadamy się nim ze smakiem...tym razem skorzystałam z tego przepisu..Chlebek wyszedł smaczny, tylko jak dla mnie i moich domowników zresztą też nie potrzebna ta sól na wierzchu.. 
  • 450 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania
Drożdże  rozpuścić w letniej wodzie z miodem, wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę.
W misce wymieszać mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksować około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.
Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia.Przełożyć  ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej.Delikatnie wyrównać wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posypać ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. Odstawić ponownie do wyrastania w ciepłe miejsce.
Nagrzać piekarnik do 220 °C  wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić foremkę z ciastem do piekarnika. Piec około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika spryskać chleb wodą i pozostawić na kratce do wystygnięcia.


Komentarze