- 450 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
- 8 g soli
- 1 łyżka oliwy
- 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania
W misce wymieszać mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksować około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.
Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia.Przełożyć ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej.Delikatnie wyrównać wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posypać ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. Odstawić ponownie do wyrastania w ciepłe miejsce.
Nagrzać piekarnik do 220 °C wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić foremkę z ciastem do piekarnika. Piec około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut.
Po wyjęciu z piekarnika spryskać chleb wodą i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.