Przejdź do głównej zawartości
Bitki w sosie cebulowo-porowym
Czasem są takie dni, że pustka w głowie i brak pomysłu na obiad...wyciągam np.jakieś mięsko z zamrażarki i zastanawiam się co by tu zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć mile rodzinkę..tym razem zaskoczyłam ich bitkami w sosie cebulowo-porowym..pysznie było.
- 1 kg schabu, karkówki
- 2-3 cebule
- 2-3 pory
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- listek, ziele
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- koperek
Mięso pokroić na 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obydwu stron na rumiano. Przełożyć do garnka[ u mnie był to multicooker]. Dodać pokrojoną marchewkę i przyprawy wedle własnego gustu.Zalać wodą tak, by zakryła mięso .Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie W międzyczasie pokroić cebule oraz pora i podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa.Smażyć, aż cebula i por zmiękną i się zarumienią. Dodać do mięsa pod sam koniec duszenia.Doprawić do smaku.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z 1/3 szkl. zimnej wody i wlać do gotującego się sosu. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.