Bitki w sosie cebulowo-porowym

Czasem są takie dni, że pustka w głowie i brak pomysłu na obiad...wyciągam np.jakieś mięsko z zamrażarki i zastanawiam się co by tu zrobić coś innego niż zwykle i zaskoczyć mile rodzinkę..tym razem zaskoczyłam ich bitkami w sosie cebulowo-porowym..pysznie było.
  • 1 kg schabu, karkówki
  • 2-3 cebule
  • 2-3  pory
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • listek, ziele
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • koperek
Mięso pokroić na 1 cm plastry, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obydwu stron na rumiano. Przełożyć do garnka[ u mnie był to multicooker]. Dodać pokrojoną marchewkę i przyprawy wedle własnego gustu.Zalać wodą tak, by zakryła mięso .Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie W międzyczasie pokroić cebule oraz pora i podsmażyć na tłuszczu ze smażenia mięsa.Smażyć, aż cebula i por  zmiękną i się zarumienią. Dodać do mięsa pod sam koniec duszenia.Doprawić do smaku.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z 1/3 szkl. zimnej wody i wlać do gotującego się sosu. Mieszać do zgęstnienia i zagotowania sosu.

Komentarze