Tebrikes -duńskie bułki maślane

Kolejna propozycja wspólnego wypiekania na śniadanie to duńskie bułeczki maślane tebrikes..Pyszne bułeczki ..najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
Rozczyn: 
  • 20 g drożdży
  • 400 g letniego mleka 
  • 300 g mąki pszennej
ciasto: 
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
  • 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania
  • starty ser lub mak do posypania [ złoty len]
Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się do miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.Rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Rozsmarować większość masła na 2/3 ciasta; nieposmarowaną część zawinąć do środka; następnie zawinąć drugą połowę posmarowanej masłem części na wierzch. Rozwałkować na grubość około 1 cm.Górę posmarować resztą masła [ u mnie woda] i posypać serem lub makiem [ złoty len]. Następnie za pomocą ostrego noża np.do pizzy wyciąć 12-15 prawie trójkątnych bułeczek.Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić wyrośnięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wodą i zamknąć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez około 12 minut. Studzić na kratce.
Polecam obejrzeć ten filmik autorki bloga Uwaga Babcia piecze chleb - bardzo dokładnie wszystko opisane i pokazane jak robi się te pyszne bułeczki.


Komentarze

  1. Pyszne bułeczki, dziękuję za powakacyjne wypiekanie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Ci wyszły buleczki, mi smakowały wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Muszę wydrukować ten przepis! Co prawda jestem na diecie i odchudzam się z aplikacją kcalmar (swoją drogą polecam), ale jeden grzeszek chyba nie zaszkodzi?:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki idealne. Też ci wyszły takie delikatne i rozpływające się w ustach?? Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dosyć, że wyglądają smakowicie to jeszcze wyglądają na łatwe w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.