Śnieżny puch można także zobaczyć u Kasi,Angeliki, Ewy, Dorotki, Magdy...
Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)
Spód:
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie [ każdy rodzaj osobny], odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Podzielić na połowę.Do jednej połowy wlewać 1 galaretkę strumyczkiem, ciągle miksując, aż składniki się połączą, a do drugiej połowy dodać drugą galaretkę i też zmiksować..Obie masy śmietanowo-serowe wylewać na przemian [ po kilka łyżek - tak jak ciasto zebra ]na wyłożone herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Składniki: (na blaszkę 24x24 cm)
Spód:
- ok. 200 g herbatników
- 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
- 2 szkl mleka
- 4 galaretki (u mnie 2 kiwi i 2 wiśniowe)
- 1 l wrzącej wody
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie [ każdy rodzaj osobny], odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Podzielić na połowę.Do jednej połowy wlewać 1 galaretkę strumyczkiem, ciągle miksując, aż składniki się połączą, a do drugiej połowy dodać drugą galaretkę i też zmiksować..Obie masy śmietanowo-serowe wylewać na przemian [ po kilka łyżek - tak jak ciasto zebra ]na wyłożone herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Bożenko super pomysł z wersją "zebra". Super Ci wyszło.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne przygotowanie ciacha :)
Piękny i taki kolorowy. Pozdrawiam i dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńWitam ponownie :) Świetny pomysł na kolorową zebre, Pyszne ciateczko, dzięki za wspólne pichcenie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam pyszne, a pomysł na dwukolorową wersję trafiony w dziesiątkę. Robiłaś w formie 24x24 cm. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńAle świetna tęcza! Dzięki za wspólne pichcenie
OdpowiedzUsuń