Przejdź do głównej zawartości
Jakiś czas temu na blogach królował kinder country...a ja dopiero zrobiłam teraz w ramach akcji Ciasto na niedzielę..przepis znaleziony w necie..Nie wiem jak dla innych ciasto smakowało..ale u mnie w rodzinie za bardzo nie przypadło do smaku..po prostu szału nie ma w tym niby batoniku ..Razem ze mną kinder country robiły:Asa, Angelika,Ewa.
- 350 ml śmietanki słodkiej 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 3 szkl. płatków Nestle Kangus + garść na wierzch
Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić.200 ml śmietany ubić na sztywno , do śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować powoli dodając ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szkl.) i wymieszać łyżką.W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki , wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
wspaniałe ciasto Bożenko;)ale bardzo bardzo słodkie;)Dzięki za wspólną zabawę;)
OdpowiedzUsuńsmakuje zapewne i dzieciom i dorosłym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego
ja zrobiłam z nieco innego przepisu i nam smakowało:) dziękuję za kolejną wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam rozmiaru, ale mniejsza kwadratowa blaszka chyba 25/25. Jak będzie blacha większa, to ciasto będzie niższe.
Usuń