Przejdź do głównej zawartości
Biszkoptowo-herbatnikowe z twarogiem
Miałam wiaderko twarogu pomarańczowego [ pierwszy raz taki twaróg kupiłam , ale myślałam , że będzie lepszy] ..i trza było coś z nim zrobić i przez przypadek natrafiłam na przepis z wykorzystaniem nawet takiego samego twarogu..w sumie zwykły twaróg też się nada..I pierwszy raz spotkałam się z dodaniem pokruszonych herbatników zarówno do biszkoptu jak i do masy twarogowej.Pomysł na takie ciacho znalazłam tutaj. Ciasto ogólnie dobre, tylko żałuję , że nie nasączyłam choć troszkę biszkoptu.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- herbatniki kakaowe 250 g
Masa:
- 600 g serka pomarańczowego
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać, na koniec dodać połowę herbatników [ połamanych na mniejsze cząstki herbatniki. Wymieszać i przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 170 stopniach.Upieczony biszkopt wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Do twarogu dodać lekko wystudzoną żelatynę i zmiksować, następnie dodać pozostałe pokruszone herbatniki.Delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt [biszkopt można lekko nasączyć]. Dowolnie udekorować- zetrzeć na wierzch czekoladę lub dwa pokruszone herbatniki. Odstawić do zastygnięcia.
bardzo smaczny pomysł na połączenie biszkoptu z serem;) pysznie
OdpowiedzUsuń