Przejdź do głównej zawartości
Kurczak w zalewie octowo-ketchupowej
 
Takie skrzydełka robię od czasu do czasu, np.na jakąś imprezkę....polecam.
- skrzydełka
 
- kostka rosołowa 
 
- sól, pieprz 
 
- ziele angielskie 
 
- listek laurowy 
 
- wegeta 
 
- mąka do panierowania 
 
- jajka 
 
- bułka tarta
 
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 
- 2 duże cebule pokrojone w piórka 
 
- 3/4 szklanki octu 
 
- 1 l wody 
 
- 1 łyżeczka soli
 
- 3 łyżeczki cukru 
 
- 2 łyżki ketchupu pikantnego 
 
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 
- listek laurowy, ziele angielskie 
 
Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny.
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Ciekawostka! Masz fajne pomysły, Bożenko :)
OdpowiedzUsuń