Kurczak w zalewie octowo-ketchupowej

Takie skrzydełka robię od czasu do czasu, np.na jakąś imprezkę....polecam.
  • skrzydełka
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • wegeta
  • mąka do panierowania
  • jajka
  • bułka tarta
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka 
  • 3/4 szklanki octu 
  • 1 l wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy, ziele angielskie 
Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.