Klopsiki w sosie kurkowym


Prawdę mówiąc robiłam te klopsiki jakiś czas temu...u mnie były kurki,ale można dać również inne grzybki.
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • cebula
  • przyprawy [sól. pieprz, vegeta]
  • mąka do panierowania
  • oliwa do smażenia
  • marchewka
  • kurki
Kurki wyczyścić, pokroić.Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką, kurkami i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać  do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać zieleninę, w razie potrzeby doprawić.

Komentarze