Przejdź do głównej zawartości
Śliwki zatopione w pysznym cieście...smaczne ciacho..lekko kwaskowate za sprawą śliwek..w sumie można dać też inne owoce.
- śliwki
- 20 dkg cukru
- 4 jaja
- 1 niepełna szkl.oleju
- cukier cytrynowy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 25 dkg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.Śliwki przeciąć na połowę, usunąć pestki.Jajka i cukier utrzeć,stopniowo wlewać olej, jogurt.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem cytrynowym.Dodać do utartych jajek i delikatnie wymieszać łyżką.Wlać ciasto do blachy [ u mnie blaszka aluminiowa Gosia]i ułożyć śliwki, można posypać cukrem [ u mnie cukier kokosowy].Piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut .
Przesmaczna klasyka! :)
OdpowiedzUsuń