Biszkopt:
- 7 jajek
- sól
- ½ szkl. cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 25 dag jabłek (waga po obraniu)
- 1 ½ łyżki soku z jabłek
- 1 galaretka truskawkowa
- 20 dag masła
- 2 kisiele żurawinowe
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody.
Masło przełożyć do rondelka i roztopić.
1 ½ szklanki wody i cukier waniliowy zagotować. W ½ szklance wody rozmieszać kisiele żurawinowe i wlać do gotującej się wody. Zagotować, cały czas mieszając i zdjąć z ognia. Do gorącej masy wlać gorącą galaretkę i gorące masło (wygląda to jakby się zważyło, ale spokojnie - wszystko się razem połączy). Całość zmiksować mikserem na gładką masę. Następnie do masy przełożyć jabłka i razem wymieszać.
Jedną część biszkoptu nasączyć ponczem (przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny), potem wyłożyć masę z jabłkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć go pozostałym cytrynowym ponczem.Dowolnie udekorować , odstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
Witam.Przepis mi sie spodobal i bede piekla,ale mam pytanie o te obrecz na ciescie,gdzie mozna taka zakupic? Bardzo by mi sie przydala,bo mozna scisnac (w talii) ciasto i nic nie splynie.
OdpowiedzUsuńWitam.cieszę się , że przepis się spodobał.Obręcz kupiłam jakoś miesiąc temu w Kauflandzie, trafiłam na promocję,zapłaciłam za nią 9,99 zł.
Usuń