Przejdź do głównej zawartości
Do słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać..wiadomo, każdy ma inne smaki i gusta..Ciasto jak dla mnie za mało słodkie, chociaż i tak zwiększyłam ilość cukru , wykorzystałam cukier biały i resztki cukru kokosowego.Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj, ja dodatkowo od siebie dodałam na wierzch pokrojone morele.
- 200 g ogórków
- 200 g mąki
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- skórka z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 30 g cukru waniliowego
- 70 g cukru brązowego [ u mnie biały i kokosowy] -wg mnie za mało cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Ogórki i jabłko obrać, zmiksować na puree. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, następnie suche dodać do mokrych składników i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, ułożyć pokrojone morele i piec 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste, gdy będzie się naciskać na jego środek, a wbity w środek patyczek będzie wychodzić suchy. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie wyjąć z tortownicy i studzić do końca na kratce.
Bożenko nie wpadła bym na ten pomysł. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa przypadkiem wpadłam na taki pomysł.Pozdrawiam również.
Usuńmyślę,że fajnie spróbować:)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie nie przypadło do smaku, ale tak pisałam w opisie , każdy ma inne smaki i gusta.
Usuń