Bułeczki z cukinią

Dawno nie było u mnie bułeczek ani chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę pszenną wymieszałam z mąką samo rosnącą..taką akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 
  • 180 g cukinii 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • łyżka oleju
  • 1 jajko (do posmarowania bułek)
Cukinię umyć, wydrążyć pestki (z młodej cukinii nie trzeba) i zetrzeć razem ze skórką na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito. Posolić [ zapomniałam] i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody i odstawić na kilka minut.Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem.Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 min.Następnie ciasto podzielić na kulki. Każdą kulkę rozpłaszczyć lekko na dłoni, i "zbierać" końcówki do środka tworząc sakiewkę. Formować okrągły kształt i układać [sklejeniem od spodu] na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować każdą bułkę rozkłóconym jajkiem, naciąć na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.