- 1 duże lub dwa małe jajka
- 150 g cukru pudru
- 140 ml oleju
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 450g mąki pszennej tortowej
- 1 ,5 proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z 1 średniej cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 600 g truskawek
- cukier kokosowy
Mąkę, proszek do pieczenia,sodę i skórkę otartą z 1 cytryny wymieszać.W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, olejem , jogurtem i sokiem z cytryny. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać łyżką do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste).Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Wyłożyć je na wierzch ciasta przeciętą stroną do góry.Piec w temperaturze 160 -170 stopni z termoobiegiem (bez 180 stopni) przez około 60 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Pysznie się wspólnie piekło :) Następnym razem też wypróbuję z posypką cukrową :)
OdpowiedzUsuń