Placki ziemniaczane

Młode ziemniaczki już są dostępne w sklepach, więc obowiązkowo muszą być placki ziemniaczane ..przygotowałam więcej ziemniaków i przy okazji upiekłam też i babkę ziemniaczaną w multicookerze..troszkę za mocno się przypiekła [ za wysoką temperaturę ustawiłam], ale zjedzona była ze smakiem. 
  • 1 kg obranych ziemniaków 
  • 2 jajka 
  • 1 cebula 
  • 1,5 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sól,pieprz, majeranek
  • szczypiorek
 Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach  dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać  mąkę i przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni. Placki podawać natychmiast z patelni same lub z dodatkami według upodobań np. z gęstą kwaśną śmietaną lub serkiem wiejskim.

Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów


Komentarze