Sezon rabarabarowy czas zacząć..na początek tartaletki..pyszne...ja nie dawałam dużo rabarbaru , bo moje córki za bardzo za nim nie przepadają...Takie tartaletki można zrobić i z innymi owocami..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..i Wam też tak radzę.
Składniki (na 6 sztuk)
Składniki (na 6 sztuk)
- 150 g rabarbaru
- 150 g mąki
- 125 g margaryny
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej margaryny z jajkami. Dokładnie wymieszać.Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Do foremek nakładać po dużej łyżce ciasta, a w środek wcisnąć pokrojony rabarbar.Piec w 180°C około 40 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Świetny pomysł na tartaletki! Proste i szybkie :) Zrobię takie z porzeczką jak zacznie się sezon :)
OdpowiedzUsuń