Przejdź do głównej zawartości
Rybka w chrupiącej panierce jak schabowy..kiedyś już robiłam rybki w podobny sposób i wpisy są na blogu, ale tym razem filety rybne moczyłam w mleku...
- filety z ryby
- mleko
- sok z cytryny
- sól,pieprz
- mąka
- bułka tarta
- jajka
- sól, wegeta
Filety ryby pokroić na kawałki i włożyć do mleka, moczyć około 20 minut. Wyjąć z mleka, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować mące, w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
jaki ciekawy patent na namaczanie rybki w mleku! Rozumiem, że przez to delikatniejsza się robi?
OdpowiedzUsuńMoczenie w mleku? Nigdy się nie spotkałem. Jaki to daje efekt? Bo w przypadku wątróbki łagodzi smak podrobów, ale przy rybach nigdy nie słyszałem o tym :)
OdpowiedzUsuńhttp://poradnik-smaku.pl
Moczenie w mleku, słyszałam o tym. Muszę kiedyś spróbować. Pozdrówka.
OdpowiedzUsuńJa też nigdy wcześniej nie słyszałam o moczeniu ryby ,śledzi owszem..Ale gdzieś w necie właśnie czytałam i postanowiłam spróbować..rybka jest delikatna po takim moczeniu i smaczniejsza.
OdpowiedzUsuńRybę mocny się w mleku żeby nie czuć posmakować mułu. Polecam karpia zamoczyć na noc
OdpowiedzUsuń